utorok 26. júna 2012

Utrpenie (publikované 26.4.2007)



Keď človek počuje slovo "utrpenie", napadne ho niečo negatívne, je to samozrejmé. Bolesť, smútok a mnoho ďalších záporných pocitov. Ale prečo by utrpenie nemohlo byť aj pozitívny pocit? Čo ak je všetko inak? Čo ak zmyslom nášho života nie je šťastie, ale utrpenie?

V mojej mysli kvitne myšlienka, ktorá sa stotožňuje s tým, že význam nášho bytia je v utrpení, nie v šťastí. Bez utrpenia by totižto šťastie nebolo. Bez utrpenia by sme nepoznali ten zvláštne krásny pocit, že všetko je tak jednoduché a dokonalé, a najmenšie maličkosti majú najväčší význam. Len keď človek trpí, vidí, ktoré veci a ktorí ľudia, ktoré udalosti majú pre neho najväčší význam, nájde cestu k poznaniu, na ktorú by bez utrpenia možno nikdy nezablúdil. Človek jednoducho potrebuje padať na to, aby znova vzlietol do výšin. Do výšin, z ktorých ešte mnohokrát spadne na tvrdú zem.

Utrpenie núti ľudí zamýšľať sa nad svojimi chybami, čo rozvíja ich psychickú stránku, rastú na duchu a mnohokrát sa z nich stávajú talentovaní filozofi, ktorým tá chuť zamýšľať sa málokedy zmizne. Utrpenie je teda dar. Je to šanca či už byť lepší alebo sa poučiť, snáď nájsť cestu za šťastím alebo objaviť v sebe niečo nové.

Tiež učí ľudí snívať, predstavovať si, túžiť, odchádzať z tohto sveta do sveta vlastného plného krásnych myšlienok, vecí, možno pre niekoho úplne obyčajných. To, po čom človek túži, má tým väčšiu hodnotu, čím dlhšie pre to trpí.

Keď človek trpí, má pocit, že to už nemôže byť horšie, že mu bolesť trhá celé vnútro na tisíce drobných kúskov, ktoré bude jedného dňa musieť pozbierať a pozliepať. Ale uvedomme si, že vždy to môže byť horšie. Ešte stále žijeme a môžeme dúfať, že to nebude trvať večne, že po niečom zlom príde niečo dobré, veď negatíva nemôžu existovať bez pozitív, nevolali by sa potom negatíva. Skúsme teda trpieť s úsmevom, aj keď to ide len veľmi ťažko. S úsmevom, lebo náš duch rastie a naberá na sile, rozvíja sa a čaká na príchod niečoho dobrého čo nás v budúcnosti, blízkej či ďalekej, čaká. Ak to dokážeme, prekonáme sami seba a z utrpenia si vezmeme ešte viac múdrosti.

Tým pádom je aj v utrpení kúsok šťastia. Všetko samozrejme záleží od uhla pohľadu, nikto, kto si toto prečítal (ak si to niekto vôbec prečítal), so mnou nemusí súhlasiť, sú to len moje pocity z bolesti, ktorá mi robí týmto spôsobom radosť. Je zvláštne, že utrpenie má spojitosť so šťastím, zatiaľ čo šťastie s utrpením ani nie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára